Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. listopadu 2011 Glosy

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 683 x přečteno

Zaslouží si chomutovský zoopark dotace pro stanici handicapovaných?

„…při nálezu poraněného zvířete nebo opuštěného mláděte většinou stačí zavolat na policii, hasiče nebo tísňovou linku 112 a dostanete kontakt na nejbližší záchrannou stanici, které už dnes pokrývají 90 % území.

Odborníci vám pak po telefonu poradí, jak s nalezeným zvířetem nakládat a čím ho krmit. Po domluvě ho dopravíte na stanici nebo si pro něj přijedou.“

Bohužel.

Touto radou nalezenou na internetu jsme se řídili, když přítel nalezl v Březně u Chomutova v kolejišti káně. Zavolal do Zooparku v Chomutově a p. ředitelka Rabasová celkem suše odvětila, aby zvíře k nim doručil on sám. To nebylo možné, byl v práci a neměl žádné prostředky pro transport káněte. Nebohého „ptáčka“ tak zanechal svému osudu.

Jenže na druhý den káně našel na stejném místě, snažil se ho chlácholit a jemně hladit.

Celou situaci mi po telefonu vysvětlil a já se okamžitě snažila zjistit, kdo by se evidentně nemocného káněte ujal.

Taktéž jsem zkusila volat do chomutovského Zooparku a paní na druhém konci telefonu mi sdělila, že jejich zaměstnanci nemohou opustit prostory zooparku a je na nás nalezence dopravit do Zooparku. Zeptala jsem se tedy přímo:“Pokud ho my osobně nedopravíme a ty možnosti nemáme, pak ho máme nechat zahynout? Přímou odpovědí bylo: „No nechte…“

Hrůza!!!!!

Na České ornitologické společnosti mě odkázali na nejbližší záchrannou ornitologickou stanici v Litoměřicích. Tam mě ovšem sdělili, že tak daleko nepojedou. A obdržela jsem další kontakt, a to na vedoucí záchranných stanic v Praze. Volat do Prahy mi přišlo celkem zbytečné.

Protože městská policie v Březně u Chomutova není, další radu jsem zkusila na 158, ale ani tady nepřišla žádná pomoc.
Jaký je tedy závěr? Zmiňovaný úryvek v úvodu tohoto článku se v praxi vůbec neosvědčil.

Nakonec přítel sehnal kdesi starou krabici a káně doručil do Zooparku sám – u hlavního vchodu ho převzala paní na vrátnici.

Celá anabáze se záchranou káněte trvala dva dny a asi 1,5 hodiny telefonování.

Je smutné, že Zoopark Chomutov jako stanice pro handicapovaná zvířata, jenž na tuto činnost dostává dotace ze státních peněz, toto vůbec netrápí. Měl by mít totiž zajištěnou i dopravu pro převoz těchto zvířat.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz