Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. května 2012 Glosy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 219 x přečteno

Krušnohoří a UNESCO – pravdy a lži

Citace na začátek:
„Je mi ctí zastupovat Ústecký kraj při tak významné záležitosti, kvůli které jsme se tu dnes sešli. Abychom se zde mohli společně ocitnout, si vyžádalo mnoho úsilí, vyjednávání, snahy a trpělivosti. Ale mohu hrdě prohlásit – stálo to za to! Učinili jsme už velký krok k tomu, aby se naše hornická minulost dočkala mezinárodního uznání,“
prohlásila před podpisem dohody hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová totiž podepsala 30. dubna v Jáchymově na Karlovarsku společné prohlášení o spolupráci Karlovarského kraje, Ústeckého kraje a hornických měst Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná, Abertamy, Krupka a obce Měděnec na přípravě nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Budou o něj usilovat společně se Saskem na německé straně Krušných hor.

Co nás napadne?  Že je to skvělá zpráva a jde  opravdu  o dobrou věc, když víme, že za tím stojí Ústecký kraj v čele s výše jmenovanou paní Vaňhovou, která zároveň disponuje Fondem hejtmanky Ústeckého kraje, dnes je to FOND ÚSTECKÉHO KRAJE.

Bohužel realita je na hony vzdálená vzletným proslovům, určených spíše novinářům.

Když OS  Historické rudné doly Mědník požádá o dotaci Ústecký kraj, zjistíme, že zmíněná  citace je  vlastně o ničem…

OS shání každou  korunu na štoly v Mědníku, se žádostí se obrátilo i na Ústecký kraj. Kraj penězi disponuje –  určitě  víme že v Krušných horách existuje zlatý důl.  Ale na Mědník jaksi nezbylo.

Dík patří tedy nejen Ivanu Cáderovi, „poděkování  za dobrovolnou pomoc a práci patří i hasičům z Kadaně pod vedením náčelníka M.Apolena, hasičům z Klášterce nad Ohří či ze Severočeských dolů pod vedením náčelníka F.Foukala.“

„A že to dělají i za pivko a za buřta jako to bývalo, nikdo nechce věřit.“ říká Ivan Cáder

Unikátnost Mědníku spočívá i v tom, že spolu se štolou Svatého Martina v Krupce, jsou to jediná místa kde jsou zachovány důkazy o krušení v Krušných horách. Jak jistě víme název Krušné hory neurčovalo drsný život a klima,  ale způsob těžby.

Pokud se chceme dozvědět více o těžbě na Mědníku či poznat malé hornické muzeum navštivme restauraci s penzionem Mědník kde poznejme Ivana Cádera, má nejen velké znalosti zdejší krajiny a historie ale i dar příjemného vyprávění.

Dočká se Mědník dotací jen díky tomu že bude  schválen jako památka Unesco a zase toho budou plné noviny toho jak je to hlavně zásluhou paní hejtmanky?

Nebo díky těm klukům kteří chtějí a již nabízí autentické návštěvy do štol, kterými je Mědník doslova provrtán jak ementál?

Podpořme obyčejnou návštěvou tento kout Krušných hor, když o to nemají zájem ti, kteří si myslí, že právě díky jim se naše hornická minulost dočkala mezinárodního uznání.

Citace na konec:
Tak jsme si dnes opět mákli. Takle budu asi začínat častěji. Dnes byli Martin, Filip a Michal. Makali jsme jak o život,a já zapoměl foťák,tak dnes jen nějaké fotkyz prostředí štoly. Postoupili jme asi o 3-3.5 m nic moc ,ale  byla to fuška. rubanina plná velkých šutrů.Ale 253 kýblů,1kýbl asi v průměru 10 Kg to jest asi 2500kg -2,5t foroty. hezký ne. Takže zase 100% ve čtvrtek ,a možná i ve středu ,ale to upřesním. Pokud máte zájem jste vítaní. Ivan-Drobek

Čemu věříte  a fandíte?  Já to vím .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (4hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz