Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. srpna 2014 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 916 x přečteno

Poznávání Slavkovského lesa

Jako krušnohorsky myslící, žijící a snící jsem navštívil hory, které jsou takovou zmenšeninou Krušných hor.

Navíc jsou odsud Krušné hory viditelné, třeba z rozhledny Krásno vidíme nejvyšší bod tedy Klínovec.

Proto stýskání po Krušnohoří nebylo tak plačtivé a těch pár dnů co jsem pobýval ve Slavkovském lese se dalo vydržet.

Už ubytování ve vísce Prameny dává jakýsi symbol těmto horám. Všude samé prameny. A jak se říká, co je zdravé a  léčivé nebývá chutné, v případě těchto pramenů není pravdivé. Jsou velice chutné a osvěžující. A samotná vesnička je vlastně geniálně umístěna pro hvězdicovité poznávání Slavkovského lesa na kole, leží vlastně uprostřed tohoto zeleného ráje.

Na úpatí těchto hor vlastně najdeme světoznámé lázně – Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart či historií žijící Bečov nad Teplou.

Slavkovský les bych svou podobou přirovnal ke Krušným horám, jen rozlohou či výškou jsou menší. I zde jsou třeba rozlehlá rašeliniště vrchovištního typu s porosty borovice blatky a břízy pýřité s charakteristickými rašelinnými druhy, rašeliništní rybníčky. Ale v tomto mají jedno velké plus, na malém prostoru najdeme právě spoustu zajímavých a někdy i unikátních přírodních zajímavostí.

Využil jsem služeb Českých drah do Sokolova, odsud jsou Prameny vzdáleny jen 20 km a ani stoupání není nijak drastické. Z 450 metrů do 800 metrů. Jen pokud využijeme rychlíku, je třeba si zarezervovat místenku na kolo.

První den se uskutečnila návštěva takového zeleného centra Slavkovského lesa, Kladské. Je zde spousta rybníčků a okolo toho největšího vede dokonce naučná stezka po dřevěném chodníčku. Symbolem Kladské jsou dřevěné stavby v alpském stylu. A za málo kilometrů na kole bylo poznání Slavkovského lesa neskutečné. Rezervace Smraďoch, kde dochází k výronům oxidu uhličitého (sirovodíku), Tří křížků, rozhledny Krásno i stejnojmenného městečka či Komářích rybníků, neskutečně položených v lesních hvozdech.

Druhý den bylo poznávání úpatí Slavkovského lesa od západu, kde jsou jak lázně Kynžvart, tak hlavně krásné Mariánské lázně s jejich světoznámou kolonádou se zpívající fontánou. Uskutečnila se i návštěva nejvyššího bodu Mariánských lázní, tedy rozhledny Hamelika .

Třetí den byl díky nepřízni počasí jen pěšího charakteru, bylo to vychutnání si Kladské po svých včetně návštěvy Domu Přírody na Kladské .

Slavkovský les se líbil. Dokonce tak, že vím jedno. Na podzim se vrátím.

Kladská

Dům přírody

Krásno

Krásno

Dlouhá stoka

Tři křížky

upolín

Hamelika

<

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz