Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. března 2019 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 628 x přečteno

Krupské skalní město

Krupské skalní město o rozloze přibližně 1,8ha je spíše skalní vesnicí nežli městem. Nachází se na jižním úpatí Krušných hor, pod vrcholem Šibeničního vrchu (603 m.n.m.), asi 600 metrů východně od historického centra města Krupka (50.6854967N, 13.8646067E).

Jde o skalní výchozy metamorfitovaných ortorul, s převládajícími středně zrnitými muskovity a biotity, většinou s řídkými oky K-živců. Vznik tohoto skalního města můžeme zařadit do období třetihorní zlomové tektoniky před zhruba 35-40 miliony let, při které došlo k mohutnému vrásnění. Důsledkem tohoto vrásnění bylo rozlámání zemské kry mnoha podélnými a příčnými zlomy. Nejdůležitějším zlomem je „krušnohorská zlomová linie“, která způsobila zásadní pokles pánevního dna a vyzdvižení celého krušnohorského hřbetu. Došlo přitom k relativnímu převýšení až o 1200 metrů. Po vyzdvižení krušnohorského hřbetu zůstaly na „skluzné ploše“ výchozy již zmiňovaných ortorul, které v důsledku půdní eroze vyhlodal zub času do dnešních podob. Zatím zde bylo zadokumentováno 38 skalních věžiček, bloků a výchozů.

Kulisy zdejších skal se mísí s nádhernými kamennými terasami, které zde zbyly po tehdejších rozsáhlých vinohradech. Skalním městem prochází modrá krupská vycházková trasa, která však vede velice exponovaným terénem, který je za deště, nebo v zimě velmi těžko schůdný a nebezpečný.

autor-Libor Papsch

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz