Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. listopadu 2005 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 684 x přečteno

Mezihoří

Mezihoří, dříve Gerštorf, patří od 1.1. 1951 k obci Blatno. Jeho nadmořská výška je 745m, vedoucí z Jirkova do Kálku, se dotýká v Mezihoří jen domů, stojících v údolí, Němci nazývaném Grund. Je to údolí od Zákoutí po Orasín. Většina domů, ale leží na návrší.


Mezihoří bylo založeno 10.září 1577. V zakládací listině je uvedeno, že August z Gersdorfu, který se právě stal majitelem červenohrádeckého panství, zakládá na svých pozemcích pod Bernovem, dnešním Zákoutí , u chomutovské silnice vesnici, ketrá se bude jmenovat Gersdorf.

Je tedy naprosto jasné , že osada byla pojmenována po svém zakladateli. August Gersdorf byl pánem svého panství jen krátce . Již roku 1579 prodal většinu panství Bohuslavu Felixovi z Lobkovic a na Hasištejně, majiteli mimo jiné i Chomutova.

Mezihoří s Orasínem a Boleboří koupil ale Linhart ze Štampachu, majitel panství Ahníkov. Štampachovi synové se zapojili do stavovského povstání a po jeho porážce na Bílé hoře přišli také o majetek.Mezihoří tehdy patřilo i se statkem Boleboř k Březnu, jednomu z menších panství Jana Jindřicha ze Štampachu. To dostal nejdříve do zástavy Jaroslav Bořita z Martinic.Martinic mezitím vytvořil z konfiskátů rozsáhlé panství Ahníkov-Prunéřov. Když si po čase Martinicové dělili majetek, připadlo Mezihoří k Ahníkovu , u kterého zůstalo až do roku 1850. Roku 1654 zde žilo 15 chalupníků a 2 další chalupy byly pusté. Podmínky pro úspěšné zemědělství zde nikdy nebyly, to uváděla i berní rula. Vesnice žila převážně z ručních prací- trochu předli len a vyráběli dřevěné krabice a hračky.Finančně na tom byly dost špatně.

V 18. století zde byl jeden mlýn o jednom kole na stálé vodě a olejna se 4 stoupami. Od roku 1789 zde byla i jednotřídní škola. V roce 1872 byla školní budova rozšířena a po šestnácti letech důkladně opravena.Dnes bývalá škola ještě stojí a je z ní rekreační objekt.

V 19.století se obyvatelé zaměřovali více na chov dobytka než na zemědělství. Provozovali také docela výnosné mléčné hospodářství.Také mlýnu zde již bylo více a vodní pohon využívala i dřevovýroba. Možnosti obživy nabízel i také les a poměrně dlouho se zde udržela i výroba třísla ze smrkové kůry.

Roku 1900 byla uprostřed vsi postavena malá kaple se zvonem.V roce 2001 již byla dost poškozena.Stávalo zde také několik křížů. Dodnes se udržel alespoň ten, který stojí u cesty z údolí do vesnice.

Mezihoří bývalo oblíbeným rekreačním místem již za 1. republiky. Bývaly tu 3 hostince ,obchod , řezník, 2 trafiky a stále se ještě vyráběly hračky. Přesto ale obyvatel ubývalo a odsun Němců pomalé vylidňování dovršil. Mezihoří ale zůstalo oblíbeným rekreačním místem a v poslední době i trvalým bydlištěm několika dalších rodin.

V zimě je zde zvlášť živo.Od 50.let tu jsou v provozu lyžařské vleky.Zpočátku tu byl jen jeden , který tahal těžké železné sáně s lyžaři.Dnes jsou v provozu 2 lyžařské vleky, k úpravě terénu slouží rolba a při nedostatku sněhu je od roku 1999 k dispozici i sněžné dělo.

Zdroj: Zdena Bittnerová : Obce chomutovského okresu

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz