Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. srpna 2008 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 570 x přečteno

Na cestě podél Flájského potoka

Dnešní výlet nás zavede jak jinak, do Krušných hor. Seznámíme se na něm s historií Vrch Tří PánůFlájského plavebního kanálu – unikátní technické památky, která do druhé poloviny devatenáctého století sloužila k plavení dřeva. Technických a přírodních zajímavostí potkáme na trase hned několik.

Flájský potok pramení v Grünwaldském vřesovišti blízko hory Bouřňák. Naše putování proto začne v nedaleké horské obci Nové Město. Do něj dojedete po krušnohorské železniční trati Most – Moldava. Od zastávky vyjdete po zelené kolem Bystřické boudy a po chvíli přejdete na modrou směrem na Bouřňák. Vystoupáte do výšky 869 metrů, cestou budete míjet zakrnělé porosty buků, jeřábů a břízy.

Z Bouřňáku sejdete po žluté do obce Nové Město. Založili ji v 16. století horníci z blízkého Mikulova. Tady přejdete na červenou, projdete mezi chatami a máte před sebou farmu větrných elektráren U tří pánů.
!Pokračujete dále po červené přes Strážní stezku k zaniklé obci Vilejšov, tady se poprvé setkáváte s Flájským potokem. Projdete přes další zrušenou obec Fláje k Flájské přehradě. Obec Fláje stávala v místech, kde se setkává zelená značka od Českého Jiřetína s červenou, po níž jdete. Obec byla známá už ve středověku, plavilo se odtud dřevo do Saska k výrobě dřevěného uhlí. Ves byla zatopena v roce 1962.

Flájská přehrada je technická památka, její hráz je jedinou pilířovou přehradou u nás. Betonová hráz je ze 34 pilířů a 19 z nich je dutých. Délka hráze je 459 metrů a šířka osm metrů. Byla dostavena v roce 1964 a dodnes zásobuje Mostecko a Teplicko pitnou vodou.

Pokračujete kolem přehrady silnicí po zelené a po chvíli se dáte prudce vpravo. Čeká vás krátké stoupání a jste u Flájského plavebního kanálu. Tady cesta pokračuje po vrcholu romantickou úzkou stezkou a vrstevnicově kopíruje plavební kanál až k Českému Jiřetínu .

Zelená značka sestupuje do Českého Jiřetína, kde si můžete prohlédnout unikátní dřevěný římsko-katolický kostel sv. Jana Křtitele, který pochází z roku 1563. Stál původně v zaniklé obci Fláje, v roce 1962 byl rozebraný a o sedm let později se objevil na dnešním místě.

Roku 1995 byla dokončena rekonstrukce interiéru a v současné době si tu můžete prohlédnout zajímavou expozici o životě v Krušných horách.

Tady dnešní výlet končí, ušli jste 20 kilometrů a zbývá jen dojít na autobus, ale pozor, poslední jede v 17.30 hodin.

***

* Zajímavosti v okolí

Grünwaldské rašeliniště – přírodní rezervace, mocnost rašeliny je 4,5,až 5 metrů, je tu i rašelinné jezírko. Roste tu rosnatka okrouhlolistá, šicha černá, rojovník bahenní a vřes obecný
Moldava – nachází se zde sklářská huť a také sklářská naučná stezka a barokní kostel Navštívení Panny Marie
Mikulov – původně hornická obec ze 14. století. Můžete si tu prohlédnout pozdně barokní kostel sv. Mikuláše z roku 1770, v presbytáři jsou pozdně gotické sochy sv. Petra a Pavla
Zámeček – nechal jej postavit v roce 1760 hrabě Waldstein. Je to komplex pozdně barokních budov postavený okolo oválného nádvoří.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

Autor: (vlk)

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz