Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. června 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 516 x přečteno

Obnova rozhledny Jeřabina začala

Mníšek – Nedaleko krušnohorského Mníšku začala obnova kdysi vyhlášené turistické atrakce – rozhledny Jeřabina. Na místě, kde desítky let byla jen zničená kamenná podezdívka, opět vyrůstá vyhlídkový altán, z nějž je rozhled po hřebenech hor i do údolí pod nimi.

„Jeřabina stojí na krásném místě a zcela oprávněně byla kdysi zdejší velkou atrakcí. Pokusíme se jí slávu navrátit. Poté, co jsme s její obnovou začali, se nám ozývají lidé s tím, že se na ni už těší. Doufám, že nadšení všem vydrží,“ říká Josef Dlouhý, jeden z iniciátorů rekonstrukce.Na krušnohorské vyhlídce mezi Křižatkami a Mníškem nad Litvínovem stávala již od roku 1884 dřevěná věž. Ta ale nevydržela krušnohorské povětrnostní podmínky. Němečtí turisté se ji v letech 1928 a 1929 pokusili obnovit – na kamenném základu, který na místě zůstal z původní stavby, proto postavili bytelnou dřevostavbu.

Rozhledna sloužila i německé armádě Výhodnou polohu rozhledny Jeřabina využila za druhé světové války německá armáda. Díky výhledu do podhůří sloužila jako hláska s protiletadlovým dělem pro obranu chemické továrny v nedalekém Záluží.

„Při úklidu místa jsme našli skoby, kterými byla do skály upevněna maskovací síť. Po válce ale Jeřabina jako rozhledna zanikla, nikdo už se o ni nestaral. Místní o ní přesto vědí a jako vyhlídka byla populární i v době, kdy připomínala spíš zříceninu,“ dodal Dlouhý.

Nadšencům z litvínovského Mount Clubu se podařilo od soukromých sponzorů získat půl milionu korun na opravu rozhledny. Bude mít podobu, jakou jí vtiskla její první obnova na konci dvacátých let minulého století – na kamenné podezdívce vyroste dřevěný altán.

Loni z Jeřabiny odnesli čtrnáct velkých pytlů odpadků. Od května se odstraňují náletové dřeviny a sanuje se podezdívka. Připravuje se výstavba schodů, zábradlí a dřevěného přístřešku. Slavnostní otevření zachráněné rozhledny Jeřabina nad Litvínovem se chystá na 28. června.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz