Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. prosince 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 699 x přečteno

Luby, proč je navštívit ?

Luby patří k nejstarším osídleným Luby místům v krušnohoří, prvně jsou zmiňovány již v roce 1158 a městečkem se staly r. 1319.

Leží v severním cípu Chebské pánve a se svým hospodářským zázemím utvořily oblast označovanou za Lubsko. Město se proslavilo především výrobou houslí a později i dechových nástrojů. Ne nadarmo se tomuto koutu českého a německého pohraničí říkalo musikwinkel . Bohatou sbírku exponátů ( asi 2000 exponátů z celého světa) se pyšní místní muzeum v prostorách barokního zámečku, kde je umístěna i hudební škola. Na zahradě a v nádvoří se pořádají koncerty pod širým nebem.

Slavnou tradici připomíná i socha houslaře stojícího na zeměkouli umístěná před původně pozdně románským , pozěji zbarokizovaným kostelem sv. Ondřeje . Dílo vytvořil r. 1922 sochař Hugo Uher, autor karlovarského pomníku Ludwiga van Beethowena. K zajímavým lidovým stavbám patří přízemní dům č.p. 6 s hrázděným štítem.

V blízkosti obce jsou tři chráněné duby letní, staré přibližně 250 let.

Luby jsou velmi vhodným místem ke kratším i delším túrám do západní části Krušných hor. Oblíbeným cílem je Lubenské sedlo , odkud lze zamířit k Vysokému Kameni . Vrchol tohoto pozoruhodného přírodního útvaru (774m) tvoří křemencové a fylitové skály v délce 250m a tyčící se do výše až 30m. Od roku 1974 je vrchol chráněn jako přírodní památka. Mezi jižními skalními věžemi je vestavěna ocelová vyhlídková plošina přístupná po schodech . Umožňuje téměř kruhový výhled na Krušné hory, do Chebské pánve a ke Slavkovskému lesu, od jihu k západu na Smrčiny pojmenované na německé straně Fichtelgebirge.

Necelé dva kilometry kilometry od Lubů můžete navštívit nově postavenou dřevěnou rozhlednu .

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz