Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. prosince 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 837 x přečteno

Saská Stříbrná cesta (Silberstraße)

Asi 230 kilometrů dlouhá značenáCvikov Stříbrná cestaDrážďany začíná ve Zwickau, známé výrobou automobilů Trabant, a končí v místě, kde kdysi stříbro plnilo klenotnice – v Drážďanech. Cesta vede jedinečným krajem plným překvapení. Skanzen s více než 100 zajímavými zařízeními různé tematiky představuje věrný obraz vývoje dějin Saska. Turistická stezka vede nahoru a dolů, k hradům a zámkům, místům opředeným mýty, pověstmi a legendami. Region je známý dřevařským uměním a vyřezáváním ze dřeva, soustružením, louskáčky, vánočními kadidly, vánočními andílky, pyramidami a dřevěnými hračkami.Dobývání rudy vždy přinášelo regionu bohatství a vedlo k jeho kulturnímu rozkvětu. Z měst jako Freiberg, Schneeberg, Marienberg a Annaberg vycházely kulturní a hospodářské impulsy. V těchto městech stojí mohutné kostely a dodnes charakterizují města svou siluetou.

Stříbrná cesta, která se wolkenstein jako stříbrná stuha vine malebnými Krušnými horami, se prezentuje bohatými poklady sakrálního a světského umění, kostely, dómy, jakož i tradičními přehlídkami. Oživením pro hosty, a to nejen o vánočních svátcích, je jedinečné umění práce s dřevem, soustružení, výroba hraček, dřevořezba a ruční paličkování. Svůj původ zde mají typické a ve světě neopakovatelné techniky rukodělné výroby, jako např. soustružení obručí . Tato umění lze obdivovat v dílnách při ukázce dřevořezby a paličkování. Krušné hory jsou také láskyplně označovány jako „vánoční země“ anebo „země hraček“. Výrazem této samostatné krušnohorské tradice jsou kromě dřevěných hraček i známé louskáčky, kouřící mužíčci (františci), jesle, vánoční andělé a pyramidy.

Stříbrná cesta však rovněžWildeck dává návštěvníkovi možnost shlédnout řadu technických památek. Vjezd do ukázkových důlních závodů a návštěva funkčních rudných bucharů dávají nahlédnout do života dřívějších generací. Tam, kde se mohly řemeslo a technika dobře vyvíjet, nezůstaly skvělé umělecké výkony pozadu. Od klenotnic wettinských zemských pánů až po architektonické památky ve starých obchodních a cechovních místech. Kdo cestuje „stříbrnou cestou“, neměl by si nechat ujít druhý „stříbrný zázrak“ – proslulé Silbermannovy varhany s jejich kouzelnými tóny, postavené saským výrobcem varhan Gottfriedem Silbermannem .

Stříbrná cesta – skýtá Schwarzenberg možnost poznat největší muzeum v přírodě vhodné jak pro automobilisty, cyklisty , tak i pro pěší. Také dává možnost zažít tuto tradici a zvyky účastníkovi muzejní tůry. Stříbrná cesta se prezentuje pestrými barvami v malebné kráse v létě – a v zimě jako láskyplná „vánoční pohádková země“ se zvláštní romantickou atmosférou. „Zdař Bůh! – pozdrav přátelského horníka platí jako pozdrav na uvítanou v tomto jedinečném regionu.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz