Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. ledna 2010 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 412 x přečteno

Důl Mauricius (Mauritius) u Hřebečné

Abertamy v Krušných horách připravují zpřístupnění dolu Mauricius u Hřebečné. Důl Mauricius, neboli Zadní Hengst vznikl v roce 1544 a fungoval bez přestávky celých 300 let. Patří k nejzachovalejším středověkým stříbrným dolům v regionu. Jeho výjimečnost je také předpokladem pro možný zápis na seznam památek UNESCO. Důl Mauricius je unikátní především díky tomu, jak zůstal zachován. Ještě dříve však byly známy rudné žíly na tzv. Předním Hengstu, (Červená jáma). Více o tomto dole se dozvíte na krusnohorsky.cz ,V projektu na otevření dolu se počítá se dvěma variantami návštěvnických tras. Podle první by soustava chodeb vedla až do obrovského dómu s jezerem, který je tak rozlehlý a vysoký, že by se do něj vešel abertamský kostel. Odtud by se turisté vraceli po stejné cestě nazpět. Druhá varianta počítá s výstupem na povrch za dómem v dolní části Hřebečné.

Podzemní prostory bývalého dolu Mauricius jsou biotopem několika druhů netopýrů, především netopýra velkého a netopýra černého .

Pověst tvrdí, že by tu někde v rašeliništích měla být skryta zřícenina hradu a v jejích sklepeních velký poklad zlata, stříbra, perel a drahých kamenů. Poklad se otvírá jen na Velikonoce o pašijích – dvakrát za třicet let…

Otevření šachty, která je jedním z prvních společných projektů nového krušnohorského sdružení Mountain region, jehož členy jsou kromě Abertam, také Boží Dar, Jáchymov a Horní Blatná, se plánuje na rok 2012

Přestože je podzemí západní část Krušných hor doslova „provrtána“ stovkami kilometrů starých důlních chodeb, v současnosti je veřejnosti přístupný jen malý zlomek z nich. Těmi jsou např. jáchymovská štola číslo jedna dolu Svornost, známá jako Barbora. Vznikla v letech 1950 až 1953 jako průzkumná štola při hledání nových ložisek uranové rudy. U bývalého horního města Čistá na Sokolovsku se už několik let pracuje na zpřístupnění dolu Jeroným z poloviny 16. století.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz