Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. srpna 2013 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 848 x přečteno

Přehrady v Kruškách

Krušné hory jsou jimi posety. Např. jen v chomutovském okrese jich můžeme napočítat osm. Jestli dobře počítám tak jsou to Nechranice , Kamenička , Kadaňský stupeň , Jirkovská , Kyjická , Křimovská , Přísečnická přehrada či Jezeří . / Samotný zámek se sice nachází v okrese Most, ale přehrada leží na samé hranici chomutovského okresu/.

Jsou to nejen „průmyslové“ zdroje vody pro elektrárny ale i nesmírně půvabné přehrady sloužící jako zdroj pitné vody, které si člověk prostě zamiluje a strašně rád se tam vrací.

A nesmíme zapomenout i na německou část Krušných hor, kde objevíme třeba přečerpávací elektrárnu Markersbach , vzdušnou čarou od Božího Daru jen deset kilometrů.

Jedna z nich – Flájská přehrada – dokonce sloužila ke skladování ovoce a zeleniny, zřejmě ale jen jeden rok. Teploty i vlhkost byly optimální, proto ve třech vnitřních dutinách hráze byla upravena podlaha betonovou mazaninou a byla na podzim navezena zelenina s ovocem, ale problém vznikl v okamžiku potřeby vyzvednutí uloženého zboží v zimních měsících, kdy se technika přes sněhové podmínky nemohla dostat na místo a veškerá zelenina s ovocem se zkazily.

Bohužel již není doloženo zda-li se toto opakovalo.

A která vyhrává u mne? Jednoznačně Kamenička milovaná . Je až s podivem, že je jen šest kilometrů vzdušnou čarou od Chomutova a spousta Chomutováků o ní nemá ani potuchy.

Ale pokud bychom se měli bavit o přehradě v kompozici s krušnohorskou přírodou, tak má velkou konkurentku v Přísečnické přehradě , kdy z Jelení hory vlastně vidíme nejen samotnou přehradu ale i nejvyšší vrcholy Krušných hor. Prostě úchvatný výhled. Snad nejhezčí z celých hor.

Markerbach

Jirkovská

Kadaňský stupeň

Carlsfeld

Cranzahl

Přísečnice

Jezeří

Kamenička

Saidenbach

Fláje

Neunzehnhain I

Kyjická

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz