Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. července 2016 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 642 x přečteno

Křížová hora

Křížová hora je další z řady tisícovek v Krušných horách, je to taková menší sestřička Meluzíny, od které leží vzdušnou čarou  asi 1300 m . Ale není tak „profláklá“  jako právě Meluzína.

Vrchol je odlesněný, zakončený výraznou skalkou, ze které jsou pěkné rozhledy na jih a východ. Avšak ani pohled na Klínovec a Fichtelberg , nejvyšší body Krušnohoří nám nejsou zapovězeny.

Cesta na ní nevede. Mnou vybraná trasa vedla po červené na rozcestí pod Meluzínou, po 1800 metrech však musíme sejít z červené na neznačenou cestu a poté asi 300 metrů přes muldy a smrčky se doškobrtáme k cíli.

Prozíravě jsem si vytyčil styčný bod – vysoký buk, u kterého skryl kolo pod skromný smrček.

Netušil bych, že budu po návratu z vrcholu orosen a neznalý použít vůči sobě vlídného slova. Ke kontaktní bučině jsem dorazil ale kolo nikde. Půl hodinky uběhlo, kdy jsem poznával, že tudy už jsem snad třikrát hledal. A kolo nikde. Zkusil jsem ke stromu položit batoh a čekajíc v úkrytu jestli se nezjeví nějaký lumpík a nezbaví mě i batohu. Nezjevil.

Postupně propadající trudomyslnosti obracejíc oči v obzory, všiml si dalšího buku, téměř totožného o 50 metrů níže. Že by se krušnohorští bohové slitovali? Smilovali se. Oddychl jsem si jako by z Meluzíny zafoukala pořádná meluzína.

Pohladil kolo a opustil toto úžasné místo.

001

002

003

004

005

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz