Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

07. května 2017 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 100 x přečteno

V okolí Moldavy

Cyklovýlet byl součástí několikadenního pobytu na Moldavě Toulání po východním Krušnohoří.

Už to není o tom honit kilometry. Je to spíše o tom hledat obrázky, vnímat krajinu a poznávat detaily a intimnosti Krušnohoří. A v tomto duchu probíhal i tento cyklovýlet. Byl součástí několikadenního pobytu na Moldavě.

První návštěvou byla Grünwaldská rašeliniště, od Moldavy vzdálená 5 km. Je to úžasné, tiché a krásné místo. A kol kolem příjemné cesty na bycikl. Při těchto cestách opravdu nehrozí, že by jste potkávali štrúdly cyklistů, jako se to děje vlastně na všech českých horách. Baterky nabity a dalším bodem poznávání byla přehrada Fláje. Ač mnohokrát navštívena, tentokráte to bylo o něčem jiném. V čase návštěvy byla extrémně vypuštěna, jako by ji někdo vypil. Nebylo to v důsledku sucha, které roku 2015 nás postihlo, probíhalo vypouštění z důvodu sanace abrazních srubů na březích nádrže. Kdysi zde stávala obec Fláje. V roce 1959 bylo dokončeno vysídlení a následné napouštění. Flájská přehrada se nachází na okraji Flájské obory, je jen škoda, že ta není přístupná ani v prázdninových měsících jako tomu bylo dříve.

Po opuštění Flájské přehrady po červené na sklaní masív Puklá skála s vyhlídkou právě na Flájskou přehradu. Jako by byla na dlani. Z večera či rána to musí být úžasné pokoukání. Na jejím vrcholku jsou viditelné četné stopy po úderech blesku. Skála působí jako přírodní hromosvod.

Pak už jen, stále po červené do Českého Jiřetína, kde si můžeme připomenout bývalou obec Fláje, neboť se zde nachází přesunutý dřevěný kostelík. Roubený kostel sv. Jana Křtitele byl jako významná ukázka lidové architektury před likvidací obce přemístěn do Českého Jiřetína. V roce 1995 bylo dokončeno jeho restaurování. Občerstvení může proběhnout jen kousek od kostelíka při venkovním sezení U Kominíka.

A pak už do Německa kde husto hustými lesy po zelené turistické na přechod Holzhau – Moldava. Tedy tam kde cyklovýlet začal. Je to pohodových 40 km s vůní přírody a malinké nahlédnutí do historie

1000

017_2742

005

pukla-skala1

pukla-skala

Route 3 278 498 – powered by www.bikemap.net

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz