Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. července 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 371 x přečteno

Malý Háj a jeho kostel Nejsvětější Trojice

V blízkém okolí do deset km lze navštívit.

Horský hotel Lesná
Přírodní rezervace Jezerka
Starý Žeberk

Rozhledna na Růžovém vrchu
Eduardova skála

Osada Malý Háj leží přibližně 3 km na jih od Hory Svaté Kateřiny ve výšce 848 m na odlesněné, mírně zvlněné náhorní plošině svažující se od jihovýchodu směrem k severu a severozápadu. Osadu tvoří domky roztroušené po stranách silnice vedoucí z Hory Svaté Kateřiny přes Svahovou do Jirkova.
Malý HájV Malém Háji se také zachovalo několik objektů krušnohorské lidové architektury.
Další místní zajímavostí je památník obětem druhé světové války v podobě prostého kříže s kamennou deskou a nápisem, ohrazený dřevěným plůtkem. Leží po levé straně silnice směrem do Hory Svaté Kateřiny poblíž autobusové zastávky u kostela.

Hlavní oltář kostela Nejsvětější Trojice, z první čtvrtiny 18. století, pochází ze zrušeného kláštera v Lounech, do Malého Háje se dostal zásluhou Josefa II.

Na oltářním obraze je svatá Trojice, obklopují ho bílé dřevěné figury 14 pomocníků v téměř životní velikosti. Obraz sv. Josefa s Jezulátkem, lemovaný vyřezávaným rámem s motivy vinné révy, který v Lounech visel nad oltářním obrazem, musel být kvůli nižšímu stropu zdejšího kostela snesen a byl použit v postranním oltáři. Z lounského kláštera pochází i kazatelna a varhany.

Právě císař Josef II. , který cestoval po Krušných horách, navštívil v roce 1766 také Malý Háj a Rudolice. Obyvatelé těchto osad a blízké Lesné se shromáždili, aby císaře uvítali. Při této příležitosti mu popsali zdejší kruté zimy, kdy místní děti nemohly docházet do školy v Hoře Svaté Kateřiny a poprosili císaře o zřízení školy. Císař jim slíbil, že postará nejen o školu, ale i o kostel. Vrchní úřad červenohrádeckého panství byl pověřen začít v Malém Háji okamžitě stavět školu a kostel. Budova školy byla dokončena brzy a sloužila svému účelu až do července 1894, kdy vyhořela; v září 1895 byla zprovozněna nová jednopatrová školní budova. Ta sice stojí dodnes, ale svému účelu již dlouho neslouží. Se stavbou kostela to bylo horší. Přípravné práce sice začaly brzy, ale pak vypukla válka o dědictví bavorské a až dva roky po uzavření míru (tj. v roce 1781) mohla stavba kostela pokračovat. Přes určité problémy se stavebním materiálem byl kostel v roce 1783 dokončen.
Kostel byl vysvěcen v roce 1791 a až do roku 1949 býval jedním z center kulturního života v Malém Háji. Později přestal být udržován a chátral; na začátku 90. let byl již v poměrně žalostném stavu. Na konci 90. let 20. století byl postupně opraven. Poblíž kostela je fara a hřbitov s márnicí obklopený zdí.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz