Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. prosince 2015 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 314 x přečteno

Na vyhlídky východního Krušnohoří

Povětšinou mně to táhne do té západní části Krušných hor.Čím? Sám nevím. Ale i ta východní část Krušnohoří je úžasná. A je vlastně úplně jiná.

Krušné hory jsou vlastně dvojhory v jednom pohoří.

Například při návštěvě různých vyhlídek a rozhledů nám východní část nabídne panoramatá na České středohoří, což ta západní část Krušnohoří neumí.

Je jen dobře, že jsou tyto hory tak protáhlé a vlastně mnohotvárné. Třeba takové bučiny, v tom jsou východní Krušné hory nepřekonatelné, pak můžeme na podzim bez studu tvrdit, že jsou to zlaté Krušné hory.

Klášter Osek, zřícenina Rýzmburk, Dušanova vyhlídka, Stropník, rozhledna na Dlouhé Louce, Loučná.

Byl to výlet o výhledech a rozhledech. A také trochu o historii.

Cyklovýlet začal v Duchcově na vlakovém nádraží, skončil v Chomutově po 87 km. Byl spíše kopcovitý, vždyť z nejnižšího bodu 250 metrů vedla trasa až na vrch Loučná, který se pyšní výškou 956 metrů nad mořem což je nejvyšší místo východních Krušných hor.

Ještě v Podkrušnohoří můžeme v Oseku navštívit velkolepý klášter cisterciáků, národní kulturní památku, která určovala nejen dějiny města, ale i celého kraje a měla velkou zásluhu na jeho kolonizaci. Nově je tam zprovozněn pivovar Osseegg.

A pak už po cyklostezce č.231 snesitelným stoupáním do Dlouhé Louky.

Během toho devíti kilometrového úseku se můžeme obdarovat návštěvou Rýzmburku, Dušanovy vyhlídky, Stropníku či rozhledny na Dlouhé Louce.

První návštěvou jsou rozlehlé zbytky zříceniny hradu Osek, druhým jménem Rýzmburk. Hrad byl založen v pol. 13 století.
Během 16. století, kdy jeho majitelé začínali upřednostňovat výstavbu nového zámku v Duchově , jej po jeho dostavbě opustili jako nepohodlný. Hrad Osek se pak pomalu začal měnit ve zříceniny.

Dušanova vyhlídka jest hned u cesty, ta je pohodlná. To Stropník, který se tyčí v hřebeni nad Dušanovou vyhlídkou, to je jiná káva, zvláště s kolem. O to jsou  ale intenzivnější pohledy do české kotliny. Na Dlouhé Louce pak ještě návštěva rozhledny na Vlčí hoře.

Jestli se dá tvrdit dle mého subjektivního pohledu, že nejkrásnějšími místy Krušných hor jsou místa okolo Rolavy, Jelení či Přebuze, tak podle stejného vnímání se jim rovnají místa za Dlouhou Loukou, tam kde objevíme přehradu Fláje. Je jen obrovská škoda, že celý ten ohromný prostor krásných lesů a údolí obklopuje Flájská obora.

V minulé roky byla přístupná přes prázdniny, což v současnosti už není možné. Alespoň je zpřístupněna cesta z Dlouhé Louky podél obory a přehrady / dříve tato cesta byla součástí obory/ a poté se napojuje na cyklostezku č.23. Třešničkou na dortu je výstup na Loučnou, což je nejvyšší hora Mostecka (955,9 m) a celého východního Krušnohoří, na kterou vede modré značení.

K velké škodě turistů je zapovězena i cesta z Litvínova na Flájskou oboru vedoucí přes údolí Šumný důl.

Zpáteční cesta pak měla vést přes Klíny po cyklostezce č.23, ale ta byla nově přebudována ještě před Klíny po červené turistické až do Mníšku. A následuje taková ta klasika – Nová Ves v Horách, Lesná, Rudolice po cyklostezce č.3081 okolo Mezihořského vrchu, Mezihoří a Blatno do Chomutova.

Občerstvení může proběhnout buď na Dlouhé Louce, či pak na Lesné.

Za celou dobu výletu jsem potkal dva cyklisty, z toho ten jeden použil vlaku jako tranzitu z Chomutova do Ústí. I v tomto mají tyto hory neskutečné kouzlo, mají svou krásnou opuštěnost.

klášter cisterciáků Osek

klášter cisterciáků Osek

Rýzmburk

Dušanova vyhlídka

Stropník

vyhlídka ze Stropníku

Loučná z rozhledny

Na Loučnou

Loučná

Loučná

Loučná

Fláje

Route 3 095 829 – powered by www.bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz